Meltyper

Lurer du på om du egentlig tåler glukosesirup eller kan drikke whiskey?
NCFs liste over glutenfrie ingredienser er genial, og inneholder all informasjon man måtte trenge om glutenfrie og glutenholdige ingredienser.


GLUTENFRIE MELTYPER, FRØ OG LIGNENDE 
Mange glutenfrie meltyper utfyller hverandre når det gjelder smak og bakeevne, og det meste går godt sammen. Lag dine egne melblandinger og eksperimenter med det du liker best, så kan du etterhvert justere deigen etter smak og behag. Her har jeg samlet det meste som er å finne av glutenfrie meltyper under ett.


Amaranthmel
Amaranth er en plante som er naturlig glutenfri og inneholder mye vitaminer og mineraler. Amaranthmel brukes i alt fra brødbakst til pannekaker, jevning av sauser og til grøt, og kan med fordel blandes med andre meltyper. 

Bokhvetegryn/bokhvetemel/bokhveteflokker
Bokhvete har ikke noe med hvete å gjøre, men er en urt/plante. Bokhvete er rikt på proteiner, vitaminer, mineraler og fiber. Bokhvete er lettfordøyelig, og fint både i rundstykker og i pizzabunnen. Også utmerket til brød og frokostblandinger.

Fiberhusk (psyllium-frøskall)
Fiberhusk er en vannoppløselig fiberblanding som ofte brukes for å være med på å gjøre deigen litt saftigere, holdbar og fiberrik. Tilføres baksten i små doser, for det meste gjærbakst som rundstykker eller brød. 


Garfavamel
Dette "supermelet" regnes for å være en av de beste erstatninger for hvetemel når det blandes med annet glutenfritt mel. Melet er en type bønnemel, som har høyt innhold av protein og fiber.
Garfavamel er også fint til jevning av supper og sauser, og panering av kjøtt og fisk der hvetemel ville spilt en naturlig rolle.


Gresskarfrø
Inneholder mye jern, er anvendelig i både frokostblandingen, rundstykkene eller brødet. Smaker også godt sammen med f.eks kylling i en god salat.


Guarkjernemel
Guarkjernemel er kanskje ikke det vanligste å ha i kjøkkenskapet, da det er mest brukt som fortykningsmiddel i diverse produkter. En slags type bønnemel som inneholder mye fiber.

Havremel/havregryn
Havre er i utgangspunktet glutenfritt, men havregryn er dessverre ofte "forurenset" fordi det blir produsert med samme utstyret som mye annet, og derfor lett kan inneholde gluten. Det sies at havre skal være trygt for de fleste, men jeg tar mine forhåndsregler og kjøper garantert glutenfrie havregryn.

Hirsemel/hirseflak
Hirse har høyt næringsinnhold og har mye mineraler og jern i seg. Av hirseflak kan man lage god grøt, og hirse gjør seg generelt godt i bakst og frokostblandinger. 

Johannesbrød-kjernemel
Et smaksnøytralt bindemiddel og fortykningsmiddel. En ørliten mengde i brøddeigen gir fastere bakst.

Jyttemel
Et godt glutenfritt mel med god bakeevne som er naturlig fritt for gluten. Det finnes ulike typer jyttemel. Jyttemel er en type melblanding som består av diverse melsorter. Jyttemel gir brødet en bedre smak og konsistens og er godt til utbaking.


Kikertmel
Kikertmel inneholder mye fiber og proteiner. Brukes som bakemel.

Linfrø
Linfrø er fikberrikt og for meg et must i grove rundstykker. Knus dem lett og bruk dem også i grøten eller frokostblandingen.

Maismel
Mais er naturlig fritt for gluten, og fungerer godt i både pannekaker, når man skal lage tortillas, supper, sauser og brød.

Maizena
Maisstivelse som er ypperlig til sauser og i diverse bakst. Det finnes også to typer maisennajevninger -lys og brun.

Mandelmel
Laget av finmalte mandler. Veldig næringsrikt, og en fin ingrediens i f.eks kaker.

Potetmel
Fin jevner for sauser og supper. Ypperlig til å f.eks lage sukkerbrød og rullekaker med.

Quinoa/quinoamel
En frøplante fra Sør-Amerika som er naturlig glutenfri. Quinoa er en fin erstatning for både ris og poteter. 
 
Rismel
En fin ingrediens i brødbaksten. Rismel kan fåes i både brun og hvit variant. Rismel gjør bakverket litt saftigere og kan med fordel brukes sammen med potetmel til å lage småkaker. 

Risbakemel
Naturlig glutenfritt mel som er fin som jevner i sauser og supper. Risbakemel gir enda saftigere bakverk enn bare rismel, men man må være forsiktig med bruken, da for mye risbakemel bare gjør deigen værre enn bedre.


Sorghummel 
Hvit sorghum brukes mye som erstating for hvete i bakverk, og passer godt til pannekaker og grøt.

Sesamfrø
Fast innslag i mine grove rundstykker, og også som dryss på toppen. Godt på bakte poteter i ovnen, i salater og på fisk eller kylling. Inneholder godt med både jern, fiber og kalsium. Fås i hele korn med og uten skall.

Solsikkekjerner
Gode og næringsrike -til å putte i brødet, rundstykkene eller frokostblandingen.

Soyamel/soyaflak
Soya er rikt på fett, protein og vitamin b. Flak er ypperlig i frokostblandingen, og soyamelet er godt egnet til brødbakst.


Tarakjernemel
Brukes som fortykningsmiddel.

Taremel

Tapiocamel
Fin ingrediens til de fleste bakverk som skal gjøre underverker for konsistensen.
 

Teffmel 
Teff er en plante, hvor frøene males til mel. Det er næringsrikt med mye jern og kostfiber, har en god smak og


Valmuefrø
Disse frøene har en lett nøtteaktig smak og kommer fra valmuen. Mest brukt som topping på brød, rundstykker og lignende.


Xhantan Gum
Som beskrevet på pakken: "Xanthan Gum er et naturlig karbohydrat som gjør det egnet til erstatning for gluten (proteinet som gir hvetemelet struktur) og som emulgator for dressinger. Brukes i glutenfritt mel for å bedre bakeegenskapene og konsistensen på glutenfritt bakverk. Xanthan Gum kan også brukes i dressinger for å oppnå god sammenblanding mellom olje og eddik eller i sauser som tykningsmiddel.
Kilder: "Glutenfri mat godt og sunt" av Else Lill Münter Rolfsen og Runth Solheim Aag, allergimat.no, renkost.no,  vitavalens.no og meg selv.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...