torsdag 21. juli 2011

Hjemmelaget sjokoladeis

En FANTASTISK god iskrem, som det blir vanskelig å sette ord på! Fyldig, smakfull, passe søt, rik mørk sjokoladesmak. Rett og slett en himmelsk drøm, og det beste jeg noensinne har smakt når det gjelder iskrem, uten tvil!
Oppskriften er hentet fra brødrene Hellstrøms bok "Iskremfabrikken". Trenger jeg si mere...


Sjokoladeis 
(ca. 1,5 l)
6 eggeplommer
200 g sukker
2,5 dl fløte
5 dl h-melk
60 g kakao
60 g mørk sjokolade, grovhakket

Hell melken, fløten og 100 g av sukkeret i en kjele og varm opp til kokepunktet mens du rører godt. Ta kjelen av varmen. I en annen bolle pisker du luftig eggedosis av eggeplommene og resten av sukkeret.Hell melkeblandingen litt etter litt over i eggedosisblandingen og rør godt etterhvert til alt er blandet. Hell denne blandingen i en kjele og varm opp mens du rører godt.


Nå må du passe på: blandingen skal ikke koke, men holde en makstemperatur på rett under 80 grader. Blir det varmere enn dette skiller blandingen seg og da spøker det for hele iskremen. Derfor; pass hele tiden på, bruk et termometer. Rør ofte i blandingen og følg med, den skal tykne litt før den er klar for neste steg. Du kan godt være litt tålmodig. 
Når blandingen ser ålreit ut, har du kakaoen i en bolle, og plasserer en sil over bollen. Sil litt og litt av egg- og melkeblandingen over kakaoen, og bland godt mellom hver gang. Når du har blandet alt og har en fin blanding, hiver du den grovhakkede sjokoladen i bollen og rører godt til alt er jevnt blandet. 
 

Hell blandingen over i en isboks eller lignende, og la den avkjøles på benken. For Hellstrøm selv er det jo den største selvfølgelighet å ha en iskremmaskin på benken, men for oss små stakkare som ikke er i besittelse av en, gjelder følgende: Putt isen i frysen når den er avkjølt, og la den stå en times tid. Deretter tar du isen ut, og rører godt i blandingen til den blir jevn. Putt isen tilbake i fryseren, og gjenta dette hver halvtime til isen har fryst inn. Ca. 4 timer pluss minus, må du regne. Kjedelig og langtekkelig tenker man. Ja, men du vil nødig ende opp med en hard sjokoladeklump full av iskrystaller, noe som vil skje om ikke denne prosessen følges, det finnes dessverre ingen vei utenom. Og tro meg, når du kan gape over din første skje is... det er så utrooolig verdt det :-)

11 kommentarer:

 1. Dette ser utrooolig godt ut! Lagde hjemmelaget is for litt siden og det er den beste isen jeg har smakt, butikkisen kan ikke måle seg! =) Blir nok islaging i helga tror jeg :))

  SvarSlett
 2. Det har du rett i: og det var utroooolig godt og. Butikkisen kan bare gå å legge seg, ja! Anbefaler deg virkelig å prøve denne, den toppet kaka! Helga egner seg meget godt til islaging ja, hvertfall i tider med halvtrauste sommerdager :-)

  SvarSlett
 3. Fantastisk, nydelig, himmelsk. Lagde denne til nyttårsaften. Den beste jeg har smakt! Takk for inspirasjon!
  http://frasjeltilmage.blogspot.com/

  SvarSlett
 4. Ser veldig lovende ut! klarer ikke dy meg, må prøve å lage den til bursdagen min :)
  Kanskje ett litt dumt spørsmål, men holder den seg like fin om den står i fryseren i en uke? Regner med det, men vil helst være på den sikre siden... :)

  SvarSlett
 5. det blir sååå gøy. kvalitetstid å lage is assa

  SvarSlett
 6. Genial oppskrift! Laget den i går, og sitter å prøvesmaker nå før besøket i kveld!
  NYDELIG!

  SvarSlett
 7. Blandet inn en vaniljestang i tillegg, ble super digg

  SvarSlett
 8. Beste sjokoladeisen jeg noen gang har smakt, og jeg har reist mye og smakt mye is gjennom årene! :)
  Barna mine og alle andre som har smakt på denne isen elsket den så mye at nå vil de ikke har annen type is. Tusen takk for en perfekt oppskrift.

  SvarSlett
 9. Kanskje upassende på en glutenfri blogg, men jeg har akkurat lagd denne melkefri, med havremelk, havrefløte og 70 % melkefri Änglamark mørk sjokolade, og det fungerte kjempefint! Beste substitutt-isen jeg har smakt!

  SvarSlett
 10. Jeg lagde denne og hadde chili og ingefær i.. supergodt.. lot en frisk chili med frø og alt og noen skiver frisk ingefær ligge å trekke i melken som jeg varmet opp i kjøleskap over natten, silte den før jeg varmet opp med fløten dagen etterpå 😃

  SvarSlett
 11. Ulempen med denne oppskriften er at all is du kjøper i butikken i ettertid blir en nedtur.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...