lørdag 25. juni 2011

Glutenfrie kanelsnurrer med klissete topping. Vanvittig gode!

For en bakst! Disse glutenfrie kanelsnurrene, eller skillingsbollene om du vil, har en deilig klissete "topping", som du varmer opp og fyller i formen før du putter dem i ovnen. Dette gjør bollene ekstra saftige og myke, og tilegner dem en helt egen dimensjon av nytelse! De ble aldeles himmelske, og uten tvil de beste glutenfrie snurrene jeg kan huske å ha laget noen gang! Jeg har gjort mine egne små justeringer, men oppskriften fant jeg i utgangspunktet her.


Glutenfrie kanelsnurrer/skillingsboller/cinnabons
5 dl glutenfri toro melblanding
1 dl jyttemel
1,3 dl vann
1,8 dl melk
1 egg 
1 pose tørrgjær
3 ts xanthan gum
3 ss olje
2 ss kesam
1 ts eddik/eplecidereddikk/vineddik
3 ss sukker
1 ts bakepulver 
1,5 ts vaniljesukker
0,5 ts salt

Fyll
ca. 2 ss mykt smør
1 dl brunt sukker
1-2 ss kanel 

Topping
4 ss smør
1 dl brunt sukker
2 ss sirup
1 ts vaniljesukker
2 ss fløte
1/3 ts salt

Hevetid: ca. 1 t + 45 min
Ovn: 170 C
Steketid: 20-25 minutter

Bland alt det tørre godt sammen i en bolle. Legg til alle de andre våte ingrediensene og miks sammen med kjøkkenmaskin eller bruk håndmikser med eltekroker. (Her velger jeg å kjøre Morten Schakenda -bakekongens stil: jeg varmer ikke opp verken vann eller melk, men bruker all væsken slik som den er (romtemperert). Snurredeigen heves godt, ca. en time før jeg baker den ut, og lar den stå i 30-45 minutter for å etterheve, til det dobbelte. Gjæren får allikevel nok varme til å heve når deigen eltes rundt, og en sakte men sikker hviletid gir optimale resultater for baksten.) Kjør deigen i kjøkkenmaskinen i fem minutters tid på middels hastighet. Den skal være ordentlig klissete. 

Jeg glemte å smøre den ene siden med plastfolie, og dermed ble alt skikkelig sticky. Et godt eksempel på hvordan det IKKE skal gjøres ;-)

La deigen heve i en times tid. Mot slutten av hevetiden lager du toppingen. På lav varme smelter du smøret, sukkeret og sirupen. Rør hele tiden til sukkeret er godt oppløst. Tilsett vaniljesukker, fløte og litt salt, og bland godt i. Hell toppingen i bunnen av en passe stor ildfast form som kan romme snurrene. Jeg fikk nok deig til ca. seks passe store snurrer.  Legg deigen på plastfolie, og legg plastfolie på toppen og klapp ut til en flat deig med hjelp av hendene eller et kjevle. (Ps, viktig! Smør/pensle plastfolien med olje før du brer deigen utover. Dette glemte jeg nemlig på den ene folien, og deigen satt selvsagt som limt fast. Jeg måtte derfor bare skrape deigen i noen store klatter som jeg la over i formen. Det gikk jo selvsagt helt greit, men jeg foreslår at du tenker lengre enn meg og velger å smøre plastfolien.) Bre utover smør, og sprinkle med kanel og sukker. Rull sammen ved hjelp av plastfolien under deigen. Skjær i passe tykke skiver, legg snurrene i den ildfaste formen og la de heve i ca. 45 minutter til det dobbelte. Dess lengre hevetid, dess saftigere og luftigere. 


Stek snurrene (eller klattene, som det ble hos meg) på 170 C i ca. 20-25 minutter. Hvelv snurrene over på bakepapir, slik at de snus på hodet og topping-siden vender opp. La dem avkjøles noen minutter før endelig kan hive deg over dem. Farlig godt! Man må bare ha en, og så en til..


Himmelsk!

3 kommentarer:

 1. Hei, det så ut som en grei oppskrift dette. Likevel leser jeg at du alltid vil prøve nye oppskrifter og sånt, så kanskje du vil prøve min kanelbolleoppskrift? De er kjempegode å fryse og lette å varme opp i mikroen - da smaker de som nybakte! Og med denne oppskriften går det faktisk an å lage normale snurrer på vanlig måte :)

  Oppskriften:
  Varm opp 5 dl melk med 75 g margarin til 37 c, ha i 1 pk gjær og 1,5 ss fiberhusk. La svelle ca 10 minutter. Tilsett 1 dl sukker, 1/4 ts salt, 1 egg, ca 7 dl lys melblanding og ca 7 dl semper fin mix og elt sammen. Ha i mer mel om nødvendig, deigen skal være så tykk at du kan rulle kanelsnurrene. Kjevle ut, og smør på smør, kanel og sukker. Rull sammen, skjær i biter og pensle med egg/melk. Heves i 30 min og stekes på 250 c i 8-10 min.

  SvarSlett
 2. Hei! Jeg er faktisk på vei til å lage kanelboller igjen i skrivende stund -så jeg kan jo likegodt gjøre et forsøk på din oppskrift? :)

  Synes denne oppskriften ligner mye på Sempers oppskrift (?), som jeg har brukt en del ganger før. Uansett, den gir gode snurrer den altså.
  Jeg tiner nesten alltid baksten i mikroen jeg og, helt enig i at det blir best.

  Nå hiver jeg meg rundt og baker, skal se om jeg ikke får lagt ut oppskriften her og. Det viktigste er at jeg får lagd dem med toppingen til, for den gjorde utgjorde virkelig prikken over i'en :-)

  SvarSlett
 3. Super blogg!
  skal prøve nå før 17 mai til niesa mi som sliter litt, men kan jo være godt for alle :)
  Skal dele på FB siden min <3

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...