lørdag 13. august 2011

Bakeriets sjokoladecookies -glutenfri sjokoladeterapi

 
Helgekos! 
Da jeg satt i sofaen hos en venninne her om dagen, var jeg vitne til en Bakeriets Sjokoladecookies-pakke bli fortært. Jeg kunne dermed ikke unngå å snappe til meg og notere ned denne fristende oppskriften som er printet på disse pakkene. Disse skal lages glutenfrie, tenkte jeg i mitt stille sinn. Som sagt, eller tenkt, så gjort. Deilige kjeks med store sjokoladebiter, som varmt kan anbefales til alle og enhver. Kjeksene blir ikke sprø og harde (slik som de ser ut, og som jeg innbiller meg at de kanskje er i kjøpevariant), men litt sprø i kantene og myke inni. Oppskriften holder til ca. 20 stk.





Glutenfri sjokoladeterapi -bakeriets sjokoladecookies
ca. 20 stk 
300 g lys glutenfri melblanding (gjerne semper fin og/eller toro)
50 g havremel (bruk glutenfrie havregryn, og kjør dem med stavmikser til fint mel)
140 g sukker
2 ts bakepulver
130 g smør, romtemperert
1 egg
40 g lys sirup (ca. 2 strøkne ss)
0,5 dl melk
60 g melkesjokolade
100 g mørk sjokolade

Om du ønsker:
200 g melkesjokolade til dypping




Bland mel, havremel, sukker og bakepulver i en bolle. Tilsett mykt smør og smuldre det inn i blandingen. Tilsett egget, sirup og melken. Bland godt til det blir jevnt, og fortsett med å blande inn den hakkede sjokoladen. I følge oppskriften skal du nå rulle deigen til en tykk pølse på ca. 5-7 cm i diameter. Kle rullen, eller pølsen om du vil, med plastfolie og la den ligge i kjøleskapet i en god halvtime, så blir den enklere å skjære i skiver, og du får flate runde kjeks. 
Når halvtimen har gått setter du ovnen på 200 C, og skjærer ca. 1 cm tykke kjeks. Legg dem på bakepapirkledde stekeplater, og pass på at det er grei avstand mellom kjeksene. 

(Jeg testet både å lage en "pølserull" etter oppskriften, i tillegg til at jeg laget noen kjeks umiddelbart. Disse posjonerte jeg ut med en isskje så det skulle bli lik størrelse på dem, og stekte dem med en gang. Dette for å teste om det var nødvendig å vente denne halvtimen på pølserullen. Jeg merket ingen forskjell -deigen verken fløt mere utover eller ga tegn til å bli noe form for annerledes, så her kan du selv velge hva du vil gjøre; lage pølse for å få runde flate kjeks, eller porsjonere dem ut på annet vis.)
Tilbake til oppskriften: Når du har fylt stekebrettet med cookies, plasserer du brettet på midterste rille, men skru varmen ned til 175 C i det du putter dem i ovnen. Stek kjeksene i 10-15 min. De skal bli lett gyldne i fargen. Gjenta det samme med den andre stekeplaten. Varm ovnen først opp til 200 C, og deretter ned til 175 C når du har satt kjeksene i ovnen. Avkjøl kakene i noen minutter på platen før de flyttes over på rist og avkjøles helt. Det er viktig at kjeksene får noen minutter til å hvile og avkjøles på før du forbarmer deg over dem, ellers er det fare for at de faller sammen i en eneste stor haug. 



Om du vil dyppe kjeksene i sjokolade: smelt melkesjokoladen i vannbad eller i mikro, og dypp kjeksene i sjokoladen. I pakken er undersiden av kjeksene sjokoladedekkede, men du kan jo også bare dyppe halve kjeksen ned i sjokoladen, da dette kanskje er litt enklere. Eller ringle smeltet sjokolade på toppen, slik jeg har gjort på bildet over. Legg cookiesene tilbake på det avkjølte bakepapirkledde brettet. Sett gjerne kjeksene i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet, og oppbevar dem også kaldt. Nyt dem gjerne med et stort glass melk til. Kjeksene er  fine å fryse.


5 kommentarer:

  1. Så fina det blev. När jag försöker göra cookies så flyter de ut så mycket, smaken blir oftast god :) Men tror du att egget gör att det håller ihop bättre? Skulle nog testa det :)

    SvarSlett
  2. Denne skal nok lagres i favoritt-lista mi ja :D Lagde sjokoladekjeks igår som ble helt mislykkede, så må nok prøve din oppskrift neste gang ;) Har kjeksene lett for å bli tørre (i forhold til annet glutenfritt)?

    SvarSlett
  3. Therèse: takk, de ble fine å se til ja. Jeg har ikke studert så nøye akkurat hvorfor disse ikke flyter ut, så det tør jeg ikke helt å svare på. Deigen holder seg hvertfall godt, og man slipper å sette den kaldt før man steker kjeksene. Helt supert. :)

    Johanne: Glutenfrie kjeks har, så vidt jeg vet og har erfart ikke noen tendens til å bli noe særlig tørrere enn andre "vanlige" kjeks. Men det kommer nok litt an på typen og. (Og kanskje det at de alltid forsvinner før de rekker å bli tørre? ;)) Noen kjeks skal jo rett og slett være litt tørre, mens andre igjen er litt mykere og saftige, slik som disse. Jeg har ingen erfaring med at de "tørker ut" spesielt fort, heldigvis.
    Jeg synes disse kjeksene ble ålreite på smak, men de faller dessverre litt sammen når de spises, og så kunne de etter min smak inneholdt enda litt mere sjokolade -men det kan jo bare justeres på.

    Ønsker du deg fantastisk gode sjokoladekjeks, prøv oppskriften som ligger her på Oreo-kjeks, eller så kan jeg på det STERKESTE anbefale deg å lage disse fra Nigella: http://spiseskje.blogspot.com/2011/04/glutenfrie-nigella-sjokoladecookies.html De er rett og slett helt RÅ :-)

    SvarSlett
  4. SÅ fristende!!!! :) desse må jeg teste en dag! Super blogg! :-)

    SvarSlett
  5. Nå er cookisene testet og annonsert på bloggen! :) Men selvsagt henvist til din blogg! ;) Ønsker deg en fin kveld! :)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...