søndag 2. oktober 2011

"Piruettkjeks" med vaniljefyll og bringebærgelé: glutenfrie

Dette er min hjemmelagede versjon av Sempers glutenfrie kjeks Piruett -som igjen må kunne sies å være en slags glutenfri versjon av Ballerinakjeks, som de fleste vel kjenner til. Den varianten med vaniljefyll og bringebær vel å merke. Kjeksene består av to lag med vaniljesmørkrem i mellom, og bringebærgelé (i mitt tilfelle ble det jordbær) på toppen.Glutenfrie vaniljekjeks med vaniljefyll og bringebærgelé
300 g glutenfri lys melblanding, her bruker jeg toro lys melblanding
150 g romtemperert, usaltet smør
1 ts natron
1/3 ts bakepulver
1/3 ts salt
2 ts vaniljesukker (eller vaniljeekstrakt)
200 g sukker
1 stort egg


Fyllet:
100 g romtemperert, usaltet smør
300 g melis
2 ts vaniljeekstrakt/vaniljesukker

 Bringebærgelé (eller jordbær om du vil. det er tillatt å bruke hurtigvarianten) 
evt. litt rødfarge

Bland alt det tørre raskt sammen: mel, natron, bakepulver. Ha smør, sukker og egg i en annen bolle. Miks dette sammen med en håndmikser eller kjøkkenmaskin. Litt etter litt tilsetter du melblandingen, til deigen får en jevn og tykk konsistens. Bruk ca. en stor teskje deig per kjeks og form små kuler. 
Jeg pleier å forme kjeksene ved å presse hver deigkule mellom to biter bakepapir/matpapir. Jeg presser det ganske flatt, og bruker deretter et lite glass eller en kakekutter til å stikke ut kjeksen slik at den blir rund og fin. Gjenta denne prosessen med alle kjeksene. Halvparten av kjeksene skal være "topp". Bruk en liten kjeksutstikker eller for eksempel et eggeglass, shotglass eller lignende til å stikke ut hullet i midten. Plasser kjeksene på en bakepapirkledd stekeplate -jeg hadde ca. 9 stk per brett. Stek kjeksene på midterste rille, og følg med så ikke de blir brente. Mine kjeks var klare i løpet av 4-6 minutter, men steketiden kan selvsagt variere. Her gjelder det å følge med, det tar ikke mange minuttene og kjeksene skal bare være lett gylne. Ta dem ut og la de avkjøles på bakeplaten. 

lager du fyllet:
Miks romtemperert smør, vaniljesukker eller ekstrakt og litt av melisen sammen til det blir mykt. Tilsett resten av melisen litt etter litt, i flere omganger til alt er godt blandet. Smør vaniljefyllet på "bunnkjeksene", og legg på "toppkjeksen" med hull i. Til geleen brukte jeg jordbær-hurtiggelé. Jeg synes geleen ble litt kjedelig i fargen, så jeg valgte å tilsette litt rødfarge for å "spice" opp litt. Når geleen har blitt avkjølt og begynner å stivne, heller du den bare i hullene midt i kjeksen. La det deretter stivne. Dette ble et litt provisorisk og impulsivt påfunn, og jeg tror nok at jeg ved neste gang muligens vil la geleen stivne i en form, for så å stikke ut biter som jeg plasserer i hullene. Det jeg ikke hadde tenkt på, var nemlig at den ustivnede geleen gjorde at kjeksene forvandlet seg fra harde til i overkant myke og bløtgjorte da de lå i skapet til neste dag. Men for all del, smaksmessig har jeg ingenting å utsette på denne oppskriften!

10 kommentarer:

 1. Hej :) Superkul recept!! Jag håller på att göra ett inlägg i min blogg där jag länkar till några favorit-glutenbloggar, så jag undrar om jag får låna en bild av dina ballerinakjeks till en länk till din blogg? //Therese

  SvarSlett
 2. Hei Therese -takk for det!
  Så hyggelig av deg, selvsagt kan du låne bilder! :-))

  SvarSlett
 3. Så jättefina kexen ser ut! Verkligen frestande. Ballerinakex har jag faktiskt aldrig testat att göra, men det får jag nog göra när jag får börja baka igen. Må så gott!

  SvarSlett
 4. Takk Kjersti, de var nokså enkle å lage. Hadde vært morsomt å prøve dem i en sjokoladevariant også :-)

  SvarSlett
 5. Fin blogg, mange fine oppskrifter og glutenfritt :)

  SvarSlett
 6. åh dessa ser ju himmelskt goda ut och skulle gärna vilja smaska på en nu

  SvarSlett
 7. Hehe, ja ikke sant. Jeg laget dem en sen lørdagskveld fordi jeg trengte noe å smaske på -du får gjøre det samme ;-)

  SvarSlett
 8. Har utfordret deg i bloggen min! :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...