fredag 13. mai 2011

Nanaimo Bars - kanadisk sjokoladesnacks: glutenfri

En snacksbombe til helgekosen! Dette er en ordentlig konfektkake-aktig søtsak. Mektig og god. "Kaken" er delt i tre lag; sjokoladebunn med nøtter, kokos og kjeks, en midtdel som er fylt av en slags vaniljesmørkrem, som til slutt blir toppet med mørk sjokolade. Kaken er lettlaget og relativt rask, det eneste du trenger er noen minutter mellom hvert kakelag så det får stivne før du lager det neste. Jeg bruker glutenfrie havrekjeks fra Semper, men her kan du i grunnen bruke det som passer deg best. Sjokoladecookies, digestive og lignende fungerer like godt.


Nanaimo Bars
(ca. 25 biter) 
Bunn:
113 g usaltet smør
50 g sukker
30 g kakao
1 egg, lett sammenpisket
1 ts vaniljeekstrakt/vaniljesukker
200 g valgfrie kjeks, jeg brukte glutenfrie havrekjeks
65 g kokos
50 g valnøtter, finhakket

Midtdel:
56 g usaltet smør, romtemperert
3 - 4 ss melk eller fløte
1 ts vaniljeekstrakt/vaniljesukker
230 g melis

Topp:
120 g mørk sjokolade, gjerne 70 %
14 g usaltet smør

Ta frem en liten langpanne eller en firkantet form, og smør den lett med olje eller dekk den med bakepapir. Bunn: Smelt smøret på lav varme. Fjern fra varmen og rør inn sukker og kakao. Tilsett egget gradvis mens du rører. Sett kasserollen på platen igjen (fortsatt lav varme) og rør jevnlig til blandingen koker litt inn og tykner. Dette merker du fort, ca. 1-2 minutter. Fjern fra varmen og rør inn vanilje, kjeks, kokos og hakkede nøtter.  Trykk blandingen jevnt utover i formen, og la den stå i frysen i ca. 15 minutter.

Midtdel: bruk en håndmikser eller kjøkkenmaskin og rør smøret noen minutter så det blir kremaktig. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til blandingen er jevn. Synes du blandingen er vel tykk, spe med litt mere melk. Fordel blandingen over bunnen. Sett tilbake i fryseren og la stå i ca. 5-10 minutter.


Topp: Hakk sjokoladen i småbiter, og smelt den i en bolle over vannbad på lav varme sammen med smøret. Bre blandingen på toppen, og i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet, minimum 10 minutter før du serverer, eller la stå til senere. Kutt små "sjokoladebarer" med en skarp varm kniv, server og spis!

6 kommentarer:

 1. Det där såg riktigt gott ut! Ska jag spara ner i min vill-testa-mapp :)

  SvarSlett
 2. ÅÅåh, dette så digg ut :D

  SvarSlett
 3. Det var det absolutt! Mektige saker. Det eneste jeg vil gjøre annerledes neste gang denne lages er å justere sødmen på vaniljekremen, for den ble litt i søteste laget for min smak ;-)

  SvarSlett
 4. Nam - den så god og mektig ut :-)
  tror du det går å bytte ut kjeksene med mandler f.eks ?
  Jeg trenger oppskrifter uten hvetemel ( ikke bare uten gluten ) derfor lurer jeg :-)

  SvarSlett
 5. Hei igjen :-)
  Bare ett lite tips :

  Barneboden trekker Gavekort på 200,- kr
  Ny sjangse - Hver måned
  ALLE som har link til www.barneboden.no på bloggen sin er med i trekningen :-)
  Se mer info : http://barneboden.blogspot.com/
  eller på Facebook

  Vil du være med ?
  de har litt klær til dame også :-)

  SvarSlett
 6. Hei!
  Jeg har valgt meg en ganske "ren" blogg, og velger å ikke ha å så mye annonser og dupeditter her. Er det matrelatert så synes jeg det er ok, men ellers står jeg over. Ellers takk for tilbudet altså :-)

  Å bruke finhakkede mandler i bunnen går nok helt fint. Bare erstatt mengden kjeks med det du evt. måtte like, du kan jo f.eks bruke litt mere valnøtter og kokos og, om du er glad i det? Det meste funker som regel fint, det er bare å prøve seg frem :-)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...