tirsdag 17. mai 2011

Sjokoladeostekake - American chocolate cheesecake: glutenfri

Hipp hurra! Det er 17. mai! Hva er vel bedre enn å feire vår alles bursdag med en ostekake uten like? (Nå er det jo bare til å nevne med en gang at denne kaken fint kan nytes uten en nasjonaldag som unnskyldning også altså). Hærligheten består av tonnevis med kremost, rømme og sjokolade, og er en skikkelig heftig, fyldig og nærmest syndig affære... ;-) Si farvel til kaloritelleren og hei til den mektige sjokoladehimmelen!

Chocolate cheesecake
Bunn:
150 g knuste sjokoladekjeks, jeg brukte glutenfrie Chocolate Chip Cookies
75 g usaltet smør, smeltet

Midten:
340 g mørk sjokolade, gjerne 70 %, hakket
680 g kremost (ikke light), romtemperert (tilsvarer ca. 3,5 pk)
200 g sukker
3 store egg, romtemperert
1,5 ts vaniljeekstrakt/vaniljesukker
240 g rømme, romtemperert

Ovn: 180 C
Steketid: ca. 50 - 55 minutter

Bunnen lager du enkelt ved å blande helt finknuste sjokoladekjeks, og litt smeltet smør sammen. Trykk det ned i formen og la det stå i kjøleskapet for å stivne i en halvtimes tid.
 Sørg for å ikke overpiske ingrediensene, men ha lav hastighet når du pisker. Dette for å unngå å få for mye luft inn i kaken, da vil den nemlig ese voldsomt opp i ovnen, og deretter falle sammen når du tar den ut, og det vil man jo ikke ;-) 
Smelt sjokoladen og avkjøl til romtemperatur. Miks kremosten, på lav styrke til den er jevn. Pisk gradvis inn sukkeret, fortsatt lav styrke på mikseren. Pisk til det er blandet, men ikke lengre. Tilsett den smeltede sjokoladen og miks til det er blandet. Tilsett ett egg om gangen, miks i ca. 30 sekunder til det er blandet inn, og tilsett det neste. Skrap ned sidene på bollen, pass på at alt er med hele tiden før du fortsetter. Tilsett vaniljen og rømmen og miks nok til at alt er blandet. 


Hell røren over sjokoladebunnen i formen. Plasser kakeformen i en større form, eller en langpanne, og fyll formen med kokende vann så det et par cm opp på formen. Her kan det egentlig være en fordel å sette formen inn i ovnen før du heller i vannet, så slipper du å sjangle deg bort til ovnen med en langpanne full av vann og det ene med det andre. Bak kaken i ovnen i ca. 50-55 minutter. Midten av kaken skal fortsatt se litt våt og uferdig ut, så sjekk kaken underveis så den ikke blir stekt for mye. Du må gjerne dytte lett i kakeformen, og om midten fortsatt er litt skjelvende skal den være klar. Slå av ovnen, og la kaken fortsatt stå i, men med open dør. Når ovnen er blitt kald, tar du kaken ut og lar den stå på benken til den er helt avkjølt. Dekk over kaken med plastfolie, og la den stå i kjøleskapet et par timer før du lager ganachen som skal være på toppen. Jeg droppet denne, og pyntet i stedet kaken med noen sjokoladeflak.

Topp/ganache:
115 gram mørk sjokolade, finhakket
80 ml kremfløte
1 ts usaltet smør, romtemperert

Legg den hakkede sjokoladen i en stålbolle. Varm fløten og smøret i en liten gryte på medium varme og la det nå kokepunktet. Hell det over sjokoladen og la blaningen stå i noen få minutter. Rør til blandingen er glatt. La stå til det er så godt som avkjølt og smør ganachen utover kaken. Dekk kaken til igjen og la den stå i kjøleskapet over natten. Kaken smaker absolutt best når den har fått godgjøre seg i kjøleskapet og smakene har fått satt seg ordentlig.

 Jeg skal innrømme at da jeg først smakte kaken, syntes den var vel preget av rømmesmaken, og at den nesten ble litt for syrlig. I tillegg var den innmari mektig, og jeg syntes det var alt for lite bunn som kunne "veie" opp for dette. Da jeg testet den på runde nummer to, syntes jeg ikke den syrlige smaken var like kraftig, og i tillegg knuste jeg et sjokoladekjeks som jeg hadde ved siden av, noe som jeg synes løftet kaken betraktelig. Misforstå meg riktig; kaken er fantastisk, men neste gang tror jeg at jeg satser på å doble bunnen. I tillegg kom jeg inn på tanken om å kanskje bytte ut rømmen med vaniljekesam (noen som har erfaringer rundt ostekaker og dette? Innspill settes alltid pris på).

Enjoy, og nyt dagen!

7 kommentarer:

 1. Vilken superläcker chokladkaka !!!! Helt rätt att strunta i kalorierna när man ska fira ! Grattis på nationaldagen ! det var länge sen jag var och firade 17:e maj i Oslo, men kul var det !
  Kram Madde

  SvarSlett
 2. Så hyggelig, takk for det! Ble ikke så mye feiring for min del, da eksamenslesingen måtte ta overhånd -selv på en dag som dette. Kake ble det da i det minste ;-)

  SvarSlett
 3. Hehe ja, ikke noe for kaloripyser! Dette er en wow-kake for de "erfarne" ;-)

  SvarSlett
 4. Hehe, ja men det høres bra ut ;) Jeg takler en utfordring! Men denne og daimiskaken min (evt med kremost i tillegg) bør vel ikke nytes samme dag ;)

  SvarSlett
 5. Hoho, ja det tror jeg kunne bydd på store utfordringer både for dessertmagen og buksestrikken ;)-

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...